Stapelen CAD-bestand voor hogere 3D-print output

Frames voor de gezichtsschermen komen gestapeld uit de 3D-printer (foto’s: Sandvik Coromant).

Sandvik Coromant heeft in coronatijd een nieuwe 3D-modelleringstechniek ontwikkeld waarmee tot 200 gezichtsschermen geprint kunnen worden in de tijd die traditionele methoden nodig hebben om er één te printen.

De snelheid wordt behaald door de 3D-data van een frame van een scherm te dupliceren, waardoor meerdere frames over elkaar heen te stapelen zijn. De specialist in metaalverspanende techniek stelt deze data belangeloos beschikbaar, zodat ook andere bedrijven het kunnen gebruiken bij de productie van schermen die het gezicht moeten beschermen.

Complete schermen

Op de frames (die goed afwasbaar zijn) worden simpel eveneens afwasbare doorzichtige gezichtsschermen geklikt. Zo kunnen complete gezichtsschermen aan de ziekenhuizen geleverd worden.
Frames voor de gezichtsschermen komen gestapeld uit de 3D-printer (foto’s: Sandvik Coromant).
De productielocaties van Sandvik Coromant produceren doorgaans specifieke componenten uit metaalpoeders.
Nu wordt de expertise van metaalbewerken op een andere manier ingezet, namelijk voor het produceren van persoonlijke beschermingsmiddelen voor personeel in de zorg. Dit gebeurt met behulp van enkele 3D kunststof printers van het bedrijf.

Eén CAD-bestand voor stapel frames

Diverse bedrijven produceren al gezichtsschermen met 3D-printers. Maar de productie gaat relatief traag omdat daarbij meestal wordt uitgegaan van één CAD-bestand.
Om dit probleem op te lossen, hebben ingenieurs van de afdeling Press Tools van Sandvik Coromant een nieuw modelleringsproces ontworpen. Hiermee kunnen machines een stapel van meerdere producten herkennen als één massief CAD-bestand.

Dupliceren voor ‘stapel’printen

Door de 3D-data van een enkel schermframe te dupliceren, kunnen engineers bij Sandvik Coromant meerdere frames op elkaar stapelen. En door een dubbele extruder te gebruiken, kan de 3D-printer worden geïnstrueerd om tussen elk product een dunne steunconstructie aan te brengen. Hiervoor wordt in water oplosbare kunststof gebruikt, waardoor de frames na het printen gemakkelijk los van elkaar komen.

De Press Tools divisie van Sandvik Coromant kan nu per productiebatch 42 kunststof frames van gezichtsschermen 3D-printen in 48 uur, waar voorheen steeds stuk voor stuk geprint moest worden. Volgens hen moet het bij grote 3D-printers met dezelfde techniek mogelijk zijn om tot 200 frames in één enkele productiebatch te printen.

 

Modeldata gedeeld

Het bedrijf heeft alle 3D-modeldata gedeeld met Protech, Nordic-leverancier van 3D-printers van Stratasys. Een distributeur van 3D-printers voor de hobbymarkt heeft eveneens de gegevens gedeeld met haar netwerk.
Sandvik Coromant hoopt nu dat andere bedrijven met 3D-printers deze techniek overnemen, om efficiënter te produceren.
Verschillende divisies binnen Sandvik Coromant gebruiken inmiddels hun 3D-printfaciliteiten voor het produceren van gezichtsschermen. Zo heeft Press Tools bijvoorbeeld alle niet essentiële productie onderbroken voor het vervaardigen van schermen met de 3D-printers die het op haar locatie heeft. 75% van de printcapaciteit daar wordt nu besteed aan de productie van de gezichtsschermen.

Om dit probleem op te lossen, hebben ingenieurs van de afdeling Press Tools van Sandvik Coromant een nieuw modelleringsproces ontworpen. Hiermee kunnen machines een stapel van meerdere producten herkennen als één massief CAD-bestand.

Bron: Metaalmagazine