Allround inzetbaar is volgens technisch Nederland belangrijkste marktontwikkeling

Beeld: ROVC

De allround inzetbaarheid van technici wordt door technisch Nederland gezien als de belangrijkste ontwikkeling van dit moment (21%). Naast allround inzetbaarheid is ook het borgen en bijbrengen van kennis en kunde belangrijk binnen de technische branche (20%). De top drie marktontwikkelingen wordt afgesloten met het tekort aan technici (18%).

Dit blijkt uit de derde editie van de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. 969 respondenten uit de technische branche zijn voor het rapport ondervraagd over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek. De afgelopen jaren plaatst de technische branche het tekort aan technici steeds hoger op de agenda. Ruim de helft van de respondenten vond de allround inzetbaarheid van technici in 2016 de belangrijkste ontwikkeling (55%). Automatisering (18%) en het borgen en bijbrengen van kennis en kunde (15%) stonden toen ook in de top drie. 

Allround inzetbaarheid en kennis borgen

De uitkomsten van 2017 zien er heel anders uit. Allround inzetbaarheid van technici en het borgen en bijbrengen van kennis en kunde staan op de gedeelde eerste plaats en worden beide door 21% genoemd als belangrijkste ontwikkeling. Automatisering maakt plaats voor het tekort aan technici (13%). Dit jaar wint laatstgenoemde opnieuw terrein als belangrijke ontwikkeling. 
John Huizing, directeur bij ROVC: “Het tekort aan technici en allround inzetbaarheid hangen nauw met elkaar samen. Het allround opleiden van technici is in mijn ogen de oplossing om het structurele tekort terug te dringen. Dit verkleint de mismatch. De automatisering en toenemende integratie van intelligente technieken vragen om een nieuw en breder pakket aan vaardigheden. Allround opleiden biedt uitkomst voor bedrijven, omdat technisch medewerkers multi-inzetbaar worden. Het werkt ook positief voor de technicus zelf, want door zijn vaardigheden uit te breiden versterkt hij zijn positie op de arbeidsmarkt.”

ROVC TechBarometer 2018

De ROVC TechBarometer is gratis beschikbaar en kan via de website van ROVC worden aangevraagd.