Hoogste schaalconstructie van ijs ooit

Een internationaal studententeam, geleid door studenten van de TU Eindhoven, heeft op het ijsfestival van Harbin (China) de hoogste schaalconstructie van ijs ooit gebouwd. De 31 meter hoge toren is gemaakt van ijs verstevigd met papiervezels, gespoten op een grote ballon. Maandag werd de ballon uit de constructie gehaald en sindsdien staat de toren ‘op eigen benen’. Hij is op 10 januari officieel geopend door de Nederlandse ambassadeur in China.

IJs wordt veel sterker als je er papiervezels aan toevoegt. Daardoor kun je met weinig materiaal grote constructies bouwen. De wand van de toren heeft een gemiddelde dikte van 25 cm.

Het ontwerp voor de toren is gebaseerd op traditionele Chinese architectuur en een flamencojurk. Hij heet ‘Flamenco Ice Tower'. Behalve studenten van de TU Eindhoven, werkten ook studenten van het Eindhovense Summa College mee en van het Harbin Institute of Technology. Een belangrijke sponsor is het Nederlandse bedrijf Mammoet. De bouw van de toren vergde ongeveer drie weken.

Beelden van de realisatie zijn te zien op Facebook.

Eerder realiseerden studenten van de TU/e 's werelds grootste ijskoepel (2014) en een model van de Sagrada Familia (2015), beiden in Finland.

Bron: engineersonline.nl