Nieuwe cijfers: Techniek biedt kansen m/v

De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) heeft nieuwe cijfers opgenomen in Kansopwerk.nl. Deze online tool biedt scholen, bedrijven en studenten inzicht in het arbeidsperspectief van een mbo-opleiding. Wat blijkt? Techniek biedt veel kansen, voor zowel mannen als voor vrouwen.

Technische installaties en systemen is de beroepsgroep die het meest voorkomt in de lijst van meest kansrijke beroepen. Als jongeren een opleiding volgen tot monteur koude- en klimaatsystemen of monteur werktuigkundige installaties dan weten ze bijna zeker dat ze na het behalen van een diploma direct aan de slag kunnen, maar ook minder voor de hand liggende technische beroepen als bijvoorbeeld technisch oogheelkundig assistent, audicien, fietstechnicus of (proces)operator (A, B én C) in de procesindustrie en laboratoria hebben ruime kans op een baan in heel Nederland.

Kansen per regio

De tool specificeert kansrijke beroepen tot op de regio nauwkeurig. De mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn namelijk lang niet overal hetzelfde. Zo heb je in Midden-west en Noord-west Nederland een goede kans op een baan als ICT beheerder, maar is die kans net voldoende in Noord en Oost. En kun je als middenkaderfunctionaris in de bouw waarschijnlijk direct aan de slag in Twente, maar is die kans al wat kleiner in de Achterhoek.

De cijfers

De regio-indeling van SBB is gelijk aan de door het UWV gehanteerde arbeidsmarktregio’s. De cijfers zijn gebaseerd op een analyse van het aantal vacatures, het aantal (nieuwe) gediplomeerden, de concurrentie van andere kwalificaties en de ontwikkeling van het percentage gediplomeerden en het aantal vacatures in de komende jaren.

Bron: TechniekTalent.nu