Our Phone Number: 033 247 34 24 Our Email Address: info@nvsm.nl

Aantal datacenterhubs in Europa breidt snel uit

Aantal datacenterhubs in Europa breidt snel uit

28-01-2020

Europa krijgt steeds meer nieuwe datacenterhubs. De traditionele top vijf - Londen, Frankfurt, Amsterdam, Parijs en Dublin - maakt nog wel de dienst uit maar nieuwe hubs in steden als Milaan, Zurich, Stockholm en Warschau groeien snel. Die

kickstart.jpg

Europa krijgt steeds meer nieuwe datacenterhubs. De traditionele top vijf - Londen, Frankfurt, Amsterdam, Parijs en Dublin - maakt nog wel de dienst uit maar nieuwe hubs in steden als Milaan, Zurich, Stockholm en Warschau groeien snel. Die ondervinden minder last van knelpunten, zoals een dreigend energietekort, stijgende grondprijzen, ruimtetekort en het werven van voldoende personeel.

Dit stelt Mitul Patel, hoofd van het datacenteronderzoeksteam van vastgoedinvesteerder CBRE, tijdens de conferentie Kickstart Europe 2020. Deze conferentie over datacenters en cloud computing, gehost door de Dutch Datacenter Association (DDA), vindt vandaag plaats in de RAI in Amsterdam.

Volgens Patel wordt 2019 een recordjaar voor de co-locatiemarkt in Europa. Nog nooit is er zoveel gebouwd, waarbij de datacenterlocaties steeds groter worden. De vier grootste hubs groeide vorig jaar met gemiddeld een kwart. Alleen al in Londen nam de capaciteit in het vierde kwartaal toe met circa honderd MW.

De CBRE-analist wijst vooral op grote vraag naar de publieke cloud als aanjager van deze groei, die groter is dan de vastgoedinvesteerder had verwacht. Eindgebruikers vragen om meer capaciteit. Ook bij grote organisaties, zoals banken en multinationals, speelt de vraag of zij hun eigen datacenters willen behouden of toch ook overstappen naar de publieke dan wel hybride cloud.

En die vraag zal alleen nog maar toenemen in de co-locatiemarkt. Nu nog wordt er nog steeds veel computercapaciteit on premise aangeboden (72 procent), terwijl de percentages van managed co-locatie en publieke cloud op respectievelijk achttien en tien procent liggen. Dat verschuift de komende jaren naar tien, dertig en zestig procent, voorspelt hij.

Sta-in-de-weg

Daarnaast is er nog de groei van de megadatacenters, de hyperscalers van AWS, Google en Microsoft (Azure). Nu nog is in Europa alleen Dublin een hub van co-locatie-datacenters en hyperscalers maar Patel voorziet dat zich in andere steden ook meer hyperscalers gaan vestigen. En dat hoeven niet per se de grote 'vijf' te zijn, hield hij zijn publiek in de RAI voor. Steden als Milaan, Zurich, Stockholm en Warschau groeien snel. Maar bijvoorbeeld ook Luxemburg, Moskou en Genève krijgen meer grote datacenters.

'Tot een paar jaar geleden was vooral de top vijf actief; nu melden door de groei van de publieke cloud andere steden en regio's zich ook. Daar is bouwgrond bijvoorbeeld nog makkelijk aan te kopen en niet schreeuwend duur geworden. Er zullen meer regio's volgen.'

Wel waarschuwt Patel voor knelpunten als de dreigende stroomtekorten; Amsterdam/Schiphol, West-Londen en delen van Dublin hebben hier al last van. Dat zet de exploitatie en uitbreidingsplannen onder druk. Niet voor niets werd er in 2019 een tijdelijke bouwstop in de regio Amsterdam aangekondigd en zijn partijen uit de datacenterketen recent een ambitieus energiebesparingsprogramma (Leap) gestart.

Hij noemt ook de moeilijk personeelswerving als een potentiële sta-in-de-weg voor de groei van datacenteraanbieders. Dat is niet alleen een algemeen vraagstuk in de it- én bouwmarkt, maar ook een specifiek probleem voor co-locatiepartijen. Zij zien dat potentiële nieuwe medewerkers vaker bij de hyperscalers en grote clouddienstverleners in dienst gaan.

Bron: Computable

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd
Sluiten