Our Phone Number: 033 247 34 24 Our Email Address: info@nvsm.nl

'Metaalbedrijven innoveren te weinig'

'Metaalbedrijven innoveren te weinig'

09-12-2017

De toepassing van kennis bij metaalbedrijven in het mkb moet veel beter. Nederland is kampioen kennisontwikkeling maar er is veel te weinig uitwisseling van die kennis. Dat vinden Koninklijke Metaalunie, MKB-Nederland en TNO. Daarom heeft Metaalunie de MKB Knowledge Deal ontwikkeld, die de drie partijen hebben ondertekend.

Volgens Metaalunie zijn er bij mkb-bedrijven meer dan voldoende mogelijkheden om de productiviteit te verhogen en processen te innoveren. Er is ook voldoende kennis, afkomstig van onderzoeksinstellingen, alleen komt die te weinig bij de mkb-bedrijven terecht.

Haalbaarheidsstudie

In de nu ondertekende MKB Knowledge Deal worden specifiek Metaalunieleden gezocht bij specifieke onderwerpen die gezamenlijk met TNO een vorm van een haalbaarheidsstudie doen. TNO levert daarbij uren en kennis en de Metaalunieleden “een kleine bijdrage die wordt aangevuld vanuit Metaalunie zelf”.

“Nieuwe technologieën moeten hun toepassing vinden in de mkb-maakbedrijven”, vindt Metaalunie-voorzitter Fried Kaanen. “Het doel is te komen tot procesinnovatie en productiviteitsverbetering.”

‘Groei blijven realiseren’

“Om groei te kunnen blijven realiseren, met een op termijn steeds groter tekort aan geschoold personeel, moeten de mkb-maakbedrijven de productiviteit verhogen en onder andere door procesinnovatie de verdiencapaciteit zien te behouden.”

“Het is goed dat het vraagstuk van kennisverspreiding nu door het georganiseerd bedrijfsleven samen met TNO wordt opgepakt met de Knowledge Deals,” zegt Michaël van Straalen, ondertekenaar namens MKB-Nederland. “En het mooie is dat het nieuwe instrumentarium niet is voorbehouden voor Metaalunieleden maar het kan en mag worden gebruikt door ieder mkb-bedrijf”, vult Paul de Krom, bestuursvoorzitter TNO, aan. 

Ook andere kennisinstellingen

Metaalunie verkent nu met andere kennisinstellingen de mogelijkheden tot het krijgen van meer deals. Hierbij wordt vooral gekeken naar hogescholen en (technische) universiteiten. “We willen voorkomen dat er kennis in Nederland wordt ontwikkeld om het vervolgens op de plank te laten liggen,” aldus Kaanen.

Bron: Metaalmagazine

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd
Sluiten