Mocht u deze nieuwsbrief niet goed kunnen lezen, klik dan hier
  nummer 2 - juni 2019  
 
Inhoud
NVSM nieuws
Kort nieuws
Agenda
NVSM nieuws

NVSM nieuws

NVSM is de Nederlandse Vereniging voor Service Management. De vereniging richt zich op het professionaliseren van fieldservice-organisaties. NVSM-leden die nieuws hebben kunnen nieuwsberichten melden via redactie@nvsm.nl.

 Kort nieuws

In memoriam

 

Met verdriet heeft het bestuur van NVSM kennis genomen van het overlijden van Peter van Nierop, voormalig uitgever van ons NVSM-vakblad op 28 mei 2019. Peter van Nierop was oprichter en eigenaar van de Industriële pers. Onder zijn verantwoordelijkheid werd destijds het vakblad voor leden van NVSM "de Peiler" uitgegeven, later geprofessionaliseerd naar Service Magazine. 

ALV NVSM

Op 3 juni jl. vond de halfjaarlijkse ALV plaats. Het bestuur blikte met de aanwezige leden terug maar keek vooral vooruit op komende activiteiten. Belangrijkste onderwerpen waren de financiële situatie van NVSM en de achterblijvende groei van de vereniging Daar is extra aandacht aan geschonken en hier werd in een open en constructieve discussie met elkaar over gesproken. 

In de tweede helft van dit jaar vindt een onderzoek plaats naar het revitaliseren van de vereniging. Raimond Fifis, directeur van het verenigingsbureau MOS, gaf in dat kader een toelichting op de uitkomsten van een door MOS gehouden onderzoek naar de toekomst van verenigingen.

Tekort technisch personeel

Er is nog altijd een nijpend tekort aan technici, blijkt uit de ROvC TechBarometer. Dit komt volgens de sector vooral door de slechte aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven. Het profiel van potentiële werknemers past daardoor niet bij uitstaande vacatures. Een andere oorzaak voor het tekort is de vergrijzing. 
Het tekort aan goede technici is merkbaar op diverse niveaus. Het grootste gemis aan technici wordt ervaren op mbo-4 niveau (46%). Maar ook op mbo-3 niveau (23%) en hbo-niveau (21%) is er onvoldoende technisch opgeleid personeel.

Open Industry 4.0 Alliance

Zeven bedrijven in de machinebouw, 

industriële automatisering en software bundelen hun krachten in de 'Open Industry 4.0 Alliance'. Doel is om samen een open ecosysteem te ontwikkelen om de digitale transformatie van industriële installaties te bevorderen. Door zich te verenigen hopen de deelnemers de eigen stand alone-oplossingen af te schaffen en zo een impuls te geven aan de digitalisering van de Europese industrie.

  Agenda

 • 12 juni: Lustrumcongres NVSM, Rotterdam
 • 18 juni: Virtual (R)evolution, Veldhoven
 • 18-19 juni: IoT Tech Expo Europe 2019 RAI Amsterdam
 • 10-12 september: Installatie Vakbeurs,
  Hardenberg
 • 16-17 september: Industry of Things
  World, Berlijn (D)
 • 17-19 september: TIV 2019, Hardenberg

Meer informatie over deze agendapunten is te vinden op de NVSM website. 

 

 

 

Introductie

Nog een paar dagen en het NVSM-Lustrumcongres gaat van start. Het programma is inmiddels rond en de sprekers werken aan de laatste voorbereidingen. NVSM heeft diverse onderwerpen op het programma staan waar de bezoekers van het congres inspiratie uit kunnen halen. Lees er meer over in deze nieuwsbrief. Items uit deze nieuwsbrief zijn terug te vinden op de website NVSM. 

Tineke Prins, eindredacteur.

Woensdag 12 juni: NVSM-Lustrumcongres

Bent u al voorbereid op een transformatie van uw businessmodel en de daarop in te richten serviceorganisatie van de toekomst, of is er nog volop werk aan de winkel? Als professional in de service-industrie moet je immers continu inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen en sta je voortdurend voor lastige keuzes en grote uitdagingen.

Het 40-jarig bestaan van NVSM vieren we met een lustrumcongres dat in het teken staat van de vraag hoe de grote uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden. Het thema van het congres is gebaseerd op de welbekende stelling van Charles Darwin: Aanpassen of uitsterven. Hiermee dagen wij sprekers en u als professional uit op 12 juni en bieden wij een platform om visie en meningen te delen. 

Aanpassen of uitsterven

Mede dankzij een aantal sponsoren heeft NVSM haar lustrumcongres groots kunnen opzetten. Dagvoorzitter is Roelof Hemmen. Andere sprekers zijn onder meer Jan Rotmans en Lodewijk Hoekstra. Zij delen hun visie over het thema 'Aanpassen of uitsterven', geven een blik op de veranderingen die zij reeds hebben ingezet en gaan met u in discussie over de ervaringen die zij hebben opgedaan in de transitie die zij doormaken. Of je al bezig bent met de voorbereidingen voor de toekomst of juist zoekende bent naar hoe, kom inspiratie opdoen op het NVSM-Lustrumcongres 2019 in BlueCity in Rotterdam.
Bekijk het programma van 12 juni 2019.

Alsnog inschrijven NVSM-Lustrumcomgres

Inschrijven voor het congres kan via de website van NVSM. De investering bedraagt € 375,00. Voor servicemanagers die lid willen worden van de vereniging en het congres willen bezoeken, is er een speciale actie.  

Engagement

In zijn zevende artikel over klanttevredenheids-onderzoeken schrijft René Degen over engagement en hoe je dit zou kunnen meten en liefst natuurlijk vergroten. Met een eenvoudige oefening geeft hij de lezer stof tot nadenken. Veel klanten zijn volgens Degen wel loyaal, denk maar aan fervente Apple-gebruikers of aan mensen die verknocht zijn aan een bepaald automerk. Maar klanttevredenheid leidt niet automatisch tot loyaliteit. Werken aan engagement is een belangrijke stap op weg naar klantbehoud

Servicemanager 

NVSM-leden krijgen vier keer per jaar het magazine Servicemanager gratis toegezonden. Nummer 10 is het laatst verschenen nummer. Leden kunnen, na inloggen op de website het magazine inkijken en downloaden. Bedrijven die willen adverteren in het magazine kunnen contact opnemen met Trichis.
De inhoudspagina is ook voor niet-leden in te zien. 

 

Volg de NVSM op de sociale media

Regelmatig wordt het nieuws op de NVSM-website bijgewerkt. Maar ook op LinkedIn staan berichten van en over de vereniging. Meld u aan bij de groep.

 

Twitter

Volg de NVSM ook op Twitter. Meld u aan bij @nvsm_vereniging of volg deze link.

Nieuwe leden

De NVSM begroet tot nu toe in 2019 de volgende nieuwe leden:

 • R.Huizinga van Klus2fix,
  www.klus2fix.nl
 • F. Jacobs van VH Vertical Packaging, 
  www.vhnl.com

Nieuws melden

Bedrijven die nieuws willen delen kunnen dit doen door een persbericht in te zenden via deze link. De redactie maakt een selectie en plaatst de berichten op de website of in het Service Magazine.

Wilt u een advertorial plaatsen, neem dan ook contact op met het secretariaat.

 Kort nieuws

Onderzoek naar logistiek van de toekomst

Het Fieldlab Advanced Manufacturing Logistics (AML) lanceerde onlangs een real-life testomgeving op de Brainport Industries Campus (BIC). Hier wordt onder andere geëxperimenteerd met agv's en robots.
In de testomgeving van het innovatieprogramma 'Fabriek van de Toekomst' wil het Fieldlab AML kennis ontwikkelen op het gebied van productie-logistiek, optimale productplanning en voorraadoptimalisatie.

Colofon

Service Management Nieuwsbrief, elektronische nieuwsbrief voor servicemanagers

Eindredactie
Tineke Prins 

 

Uitgave van

Nederlandse Vereniging voor ServiceManagement (NVSM)

Ambachtsstraat 15, 3861 RH  Nijkerk

Postbus 1058, 3860 BB  Nijkerk

T: 033 247 34 24

M: info@nvsm.nl

W: www.nvsm.nl

 

Technische realisatie:

MOS, info@mos-net.nl

 

 
Klik hier als u zich wilt uitschrijven van deze nieuwsbrief